Door: REEF geeft raad / 12 mei 2015

Huisdieren mogen in een woning geen overlast bezorgen, dit kan opgenomen worden in de algemene huurvoorwaarden. In de zaak die in maart van dit jaar bij de rechtbank speelde heeft een huurder een pony in de schuur staan waar dit dier ’s nachts slaapt. Overdag is de pony op een weide te vinden, vlakbij het huis.

De woningcorporatie heeft in de algemene voorwaarden opgenomen dat het niet is toegestaan in het gehuurde andere dieren dan de gebruikelijke huisdieren te houden en in ieder geval geen paard, varken, geit, haan of ander vee te houden. De kantonrechter heeft zich over twee vraagstukken gebogen: ‘is een pony aan te merken als vee?’ en  ‘zorgt de pony in kwestie voor overlast’.

 De woningcorporatie heeft niet voldoende bewezen dat een pony onder ‘vee’ valt en omdat de pony niet voor economische redenen wordt gehouden, heeft de kantonrechter beslist dat de pony niet aangemerkt kan worden als vee. Daarop aansluitend geldt dat de pony sinds 1 februari 2015 op de huisdierenlijst staat, samen met o.a. de waterbuffel, het paard en de zebra. Voor het oordeel omtrent de overlast is de kantonrechter ter plaatse gegaan. Hieruit is geconcludeerd dat de pony niet voor overlast zorgt daar er geen stankoverlast is en er geen ongedierte is gevonden. De huurder mag de pony in zijn achtertuin behouden.